Exkurze do JE Dukovany a vodní elektrárny Dalešice

Dne 15. 6. 2024 se žáci druhého stupně naší školy zúčastnili exkurzí do jaderné elektrárny Dukovany a vodní přečerpávací elektrárny Dalešice.

Návštěva jaderné elektrárny Dukovany nám poskytla fascinující pohled do srdce české energetiky. Elektrárna se nachází v malebné krajině jižní Moravy a je jedním z klíčových pilířů české energetiky. Pro ty, kteří mají zájem o technologii, vědu a energetiku, nabízí návštěva této elektrárny jedinečnou příležitost nahlédnout do světa, kde se vyrábí čistá a stabilní energie pro miliony domácností. V dukovanské elektrárně začínala návštěva v informačním centru, kde nás přivítal personál a seznámil nás s historií a provozem elektrárny. Dukovany byly uvedeny do provozu v roce 1985 a jsou klíčovým zdrojem elektřiny v ČR. Po prohlídce informačního centra následovala interaktivní expozice, která nám přiblížila pomocí 3D projekce principy jaderné energetiky, návštěvu kontrolní místnosti a vyhlídku na ikonické chladící věže. Závěr návštěvy se odehrával opět v infocentru, kde naši žáci pokládali zajímavé otázky k bezpečnostním opatřením, ochraně životního prostředí a budoucnosti jaderné energetiky.

Návštěva Dalešic (přehrada Dalešice a její nádrže slouží k výrobě elektřiny a regulaci průtoků řeky Jihlavy) začala taktéž v informačním centru, kde jsme byli seznámeni s historií a provozem elektrárny. Dalešice byly uvedeny do provozu v roce 1978 a jsou jednou z největších přečerpávacích elektráren v Evropě. Interaktivní expozice nám přiblížila principy fungování přečerpávací elektrárny, technologii přečerpávání vody a efektivní provoz. Velmi zajímavá byla prohlídka strojovny s obrovskými turbínami a generátory. Dozvěděli jsme se, jak se voda z horní nádrže přivádí do turbín a jak se optimalizuje výroba elektřiny.

Závěr této exkurze byl opět v infocentru, kde jsme se dozvěděli více o budoucnosti naší vodní energetiky.

 

Karel Koryťák

 

 

 

IMG_1206
IMG_1211
IMG_1173
IMG_1148